Toen de hoofdredacteur van AudioVideo2day me enkele weken geleden belde met de melding ‘ik heb nog iets leuks voor jou’ had ik geen idee wat te verwachten. Het bleken luidsprekers van het Franse merk Focal te zijn. Op het ogenblik dat hij vroeg ‘help je een handje’ om de grote dozen uit te laden, werd ik nieuwsgierig. Met een gezonde 31 kg per stuk (incl. verpakking) zijn het niet de zwaarste, maar ook zeker niet de lichtste luidsprekers op de markt.
Een snelle zoekactie op het internet leert me dat deze luidspreker voor 1.399 euro te koop is. Ook niet de duurste set denk ik dan. Zou dat ook voor de geluidskwaliteit en bijhorende beleving gelden? Een kleine spoiler: op het einde van de review doe ik nog een A-B luistervergelijking met een ander bekend luidsprekermerk.
Design en afwerking
Tijdens het uitpakken van de N°3’s, ben ik meteen verrast door hun grootte. Voor mij zien ze er een pak groter uit dan hun afmetingen doen vermoeden. Mijn twee N°3’s hebben de Black High Gloss-afwerking, met glanzende zijpanelen, kunstzwart leer op de andere panelen en een matzwarte aluminium basis. Je kan de N°3 nauwelijks het toppunt van styling noemen. Het is een rechthoekige doos en misschien ook wat typerend voor een luidspreker in deze prijsklasse. Maar de afwerking van mijn testexemplaren vertonen geen gebreken. Toch geen die ik kan zien, zelfs niet op de zijpanelen. Meestal hebben alleen ‘dure’ luidsprekers een vlekkeloze hoogglansafwerking, maar de zijpanelen van mijn N°3’s zijn zo glad als een spiegel.
De Focal Vestia N°3
De Vestia N°3 is een slanke 3-weg basreflex vloerstaande luidspreker van het Franse merk Focal. Het begon allemaal in 1979 in Saint-Étienne, Frankrijk. Het talent van Focal vindt zijn oorsprong in de werkplaats van het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in precisiemechanica. Destijds werkten slechts twee mannen aan de productie van luidsprekerdrivers, van wie er één de oprichter Jacques Mahul was. De creaties van deze HiFi-liefhebber en Pink Floyd-fan zouden al snel wereldwijd muziekliefhebbers en audiofielen verleiden.
Op de website lees ik dat de Vestia N°3 uitstekende prestaties levert. In de voetsporen van het Aria 936-model, biedt deze luidspreker lineair luisteren en een uitstekende neutraliteit. Dankzij de indrukwekkende dynamiek die wordt geleverd door drie basluidsprekerdrivers met een ‘leisteen-vezel’-conus, kan hij het beste van een thuisbioscoop en HiFi combineren. Ondertussen worden de hoge tonen verbeterd door een andere Focal-technologie: de ‘M’-vormige geïnverteerde dome-TAM-tweeter. Ten slotte zorgen de gekantelde standaards op de luidsprekers voor een geluidsbeeld (Time Alignment) dat op de luisteraar gericht is. Deze lichte kanteling naar de achterzijde zorgt voor een nog diepere onderdompeling en meer emoties.
Dankzij een keuze uit harmonieuze en verfijnde afwerkingen – frontpaneel in zwart of wit leereffect, zijpanelen in zwart hoogglans, donker hout of licht hout – kunnen deze luidsprekers eenvoudig in elk interieur geïnstalleerd worden. Vestia N°3 is ideaal voor ruimtes vanaf 25 vierkante meter. Hij kan gecombineerd worden met de SUB 600P-subwoofer voor een nog beter presterend systeem en een allesomvattende bas.
Enkele technische gegevens:
Zoals eerder gezegd, betreft de Focal Vestia N°3 een 3-weg basreflex vloerstaande luidspreker.
Luidsprekerdrivers | 3 x 61/2″ (16,5 cm) leisteenvezelwoofer |
61/2″ (16,5 cm) leisteenvezel middentoon | |
1″ (25 mm) Al/Mg omgekeerde dome TAM-tweeter | |
Gevoeligheid | (2,83V/m) 92 dB |
Frequentierespons | (+/-3dB) 42Hz – 30kHz |
Laagfrequentiepunt | (-6dB) 35Hz |
Nominale impedantie | 8 Ω |
Minimale impedantie | 2,9 Ω |
Aanbevolen versterkervermogen | 40 – 300 Watt |
Crossover-frequentie | 280 Hz / 3.100 Hz |
Afmetingen (BxDxH) | 25,6 x 37,5 x 112,2 cm |
Nettogewicht (met rooster) | 26,5 kg |
Afmetingen verpakking (BxDxH) | 31 x 47,5 x 122 cm |
Nettogewicht (met verpakking) | 31 kg |
Luistertest
Dan gaan we over tot het echte werk. Ik heb beide Vestia N°3’s aangesloten op een Naim Uniti Atom Nova versterker met een nominaal vermogen van 80 Watt. Zoals boven reeds vermeld worden de luidsprekers gemonteerd op een aluminium voet die lichtjes naar achter helt. Hierdoor worden de luidsprekers lichtschuin gepresenteerd wat het algemene geluidsbeeld ten goede komt. Vanzelfsprekend zijn zowel spikes als voetjes inbegrepen.
En dan nu muziek, maestro! Wat me direct opvalt bij diverse soorten muziek, is dat de Focal Vestia N°3’s een zeer neutrale sound produceren. Ze blijven trouw aan de oorspronkelijke sound van de muziek. Wat me ook opvalt is, dat zelfs na langere tijd luisteren op een wat hoger volume, ik totaal geen last heb van vermoeidheid op vlak van luisteren. De luidsprekers komen vooral tot hun recht bij elektronische en rockmuziek. Maar ook klassieke muziek komt perfect tot zijn recht. De Naim houdt alles strak onder controle. Freddy Mercury’s remastered versie van ‘Who wants to live forever’ klinkt zonder meer subliem.
Wat me vooral treft is de helderheid van het geluid dat deze Vestia N°3’s produceren. Waarschijnlijk is dit het logische gevolg van de speciale ‘leisteenvezel’ in de drivers en hun speciale tweeter die Focal hier toepast. Een woordje uitleg:
Leisteenvezel – exclusief voor Focal en gemaakt in Frankrijk, omvat de leisteenvezel-technologie het gebruik van gerecycelde, niet-geweven koolstofvezels die aangebracht worden als vulling tussen twee lagen thermoplastisch polymeer. In hun zoektocht naar perfectie hebben de ingenieurs van het Franse merk ervoor gekozen om niet-geweven koolstofvezels te gebruiken en deze in dezelfde richting te rangschikken om een nog grotere stijfheid, betere demping maar ook lichtheid te bekomen (de drie ‘essentials’ van een geweldige luidsprekerdriver).
‘M’-vormige geïnverteerde dome-TAM-tweeter: deze tweeter, eveneens gemaakt in Frankrijk in de Focal-ateliers, bestaat uit een omgekeerde koepelkegel gemaakt van een aluminium/magnesiumlegering en gegoten in de beroemde ‘M’-vorm (exclusief voor Focal). Dit profiel geeft het een grotere stijfheid en vermindert vervorming. Tevens heeft een grotere diffusiehoek. Het levert nog fijnere hoge tonen op.
Dan het ‘To All New Arrivals’ album van Faithless. De basweergave is zonder meer goed.
Welke muziek beter dan ‘The Hills’ van The Weeknd en ‘Seeya’ van Deadmau5 om eens te testen hoe diep en rijk de bassen zijn. Wederom stellen de Vestia N°3’s niet teleur.
Waarschijnlijk is de reden hiervoor dat de Vestia-luidsprekers voorzien zijn van een ventilatieopening aan de voorkant voor meer frontale impact. Een ventilatieopening aan de achterkant zorgt voor de allesomvattende bas. Het basreflexprofiel vergroot zo de diepte van het geluidsbeeld. En dat hoor je!
Ondanks al deze technische hoogstandjes of waarschijnlijker, juist omwille hiervan, slagen de Vesta N°3’s er steeds in om het geluidsprofiel neutraal te houden.
Dan schakelen we over op klassieker werk. Itzhak Perlman’s viool wordt prachtig weergegeven, maar mist bij sommige noten net die extra emotie. Waarschijnlijk speelt de neutrale sound hier ietwat in het nadeel.
A-B luistertest: Focal Vestia N°3 vs. Bowers & Wilkins 702 S2
Ik ga het wat interessanter maken! Ik ga een A-B luistervergelijking met een set Bowers & Wilkins 702 S2’s doen. Deze B&W set kost makkelijk bijna 2 keer meer dan de Vestia N°3’s, maar ik wil het verschil horen. Ik gebruik hiervoor mijn standaard speellijst van muziek in FLAC (lossless) formaat, aangeleverd door mijn trouwe Synology huis-server:
- De track ‘Sea Wall’ uit de film ‘Blade Runner 2049’;
- Hans Zimmer’s op hol geslagen soundmachine Annabelle waarin Macy Gray’s stem en annex gitaar door merg en been gaan;
- Jóhann Jóhansson met zijn soundtrack Heptabod B uit Arrival;
- The Weeknd met Blinding Lights;
- Seeya van Deadmau5;
- En tot slot ‘I’m not a hero’ uit de Batman sequel The Dark Knight.
Ik heb een klein luisterpanel samengesteld met mijn lief vrouwtje en enkele vrienden. De algemene indruk is dat de B&W 702 S3 ietsje meer soundstage hebben in de hoge tonen. In het lage daarentegen horen we niet zoveel verschil. Dan gaan we eens blind luisteren en raden welke set speelt. Wanneer we naderhand de scores bekijken is iedereen verbaasd. We waren maar voor 55% juist! Dat betekent dat de Vestia’s met een veel lagere investering ‘bijna’ zo goed klinken als de Bowers & Wilkins.
Dan gooien we het over een andere boeg, we gaan de klassieke tour op:
- Ik begin met Mahler’s Symfonie nr. 5 ‘Adagietto’;
- Dvořák: Symphony No. 9;
- ‘From the New World’ uitgevoerd door de onvolprezen Karajan en de Berliner Philharmoniker;
- ‘Schindler’s List’ de prachtige muziek waarvoor Itzhak Perlman’s in 1993 verdiend een Oscar kreeg;
- Om in alle rust en schoonheid af te sluiten met Debussy en zijn ‘Clair De Lune’.
Hier horen we allemaal meer verschil: zoals boven reeds vermeld missen de hoge tonen soundstage. Tevens mist er ‘onderaan’ iets. De Vestia N°3’s laten ons een beetje op onze honger zitten. Niet overdreven, maar in de A-B luistertest is de algemene muziekbeleving iets minder.
Bij het beluisteren van de vioolsolo van Itzhak Perlman in ‘Schindler’s List’ krijg je bij de B&W’s kippenvel, bij de Vestia’s ontbreekt dat. Anderzijds worden piano en stem volledig neutraal weergegeven, terwijl je hoort dat de B&W’s ietsje ‘bijkleuren’. Bij de blinde luistertest was de score in lijn van de verwachtingen. We waren voor 93% juist in onze beoordelingen. Maar in alle eerlijkheid, we vergelijken ook de Vestia’s N°3 met een set die bijna dubbel zo duur is! Je weet wel, appelen en peren…
Ben je een absolute muziekliefhebber in het genre klassiek, dan is deze set misschien niet de ideale keuze voor jou. Maar ga vooral zelf eens luisteren in de betere speciaalzaak!
Conclusie
Met de Vestia N°3 heeft Focal een uitstekende set luidsprekers in de markt gezet. Vooral zijn extreme helderheid in de algemene klankweergave en de neutrale weergave van de muziek vallen op. Anderzijds is zijn standvastigheid en zuiverheid op hoog volume een absoluut positieve ervaring. Weinig luidsprekers van deze prijsklasse komen daar zelfs maar in de buurt. Proficiat Focal!
Mijn persoonlijke mening is natuurlijk gekleurd, maar ik vind deze Vestia’s vooral uitblinken in het betere Rockwerk en in elektronische muziek. De ‘live-ervaring’ op hogere volumes is zonder meer fantastisch. Voor het overige vallen de goede bascontrole & timing op. Voor 2.798 euro haal je in elk geval een mooie set luidsprekers in huis waarvan je vele jaren zal genieten.